6) انجام مراحل تکميلي:
ماشین آلات تکميل در مورد چرم مصنوعي عبارتند از ماشين چاپ ، ماشين امباس ، ماشين بافينگ و ... اين ماشينها هر يک به تنهايي قادرند دنيائي از تنوع را در صنعت چرم مصنوعي ايجاد کنند به عنوان مثال با استفاده از ماشين چاپ مي توان بر روي چرم مصنوعی توليد شده هر طرحي با هر رنگ يا چندين رنگ بوجود آورد و اين مسئله ضمن ايجاد تنوع باعث بالا رفتن قيمت چرم ، آن هم در حد بسيار بالا مي شود . ماشين امباس ياعاج زن نيز دقيقاً مانند ماشين چاپ عمل مي کند و بوسيله اين ماشين می توان طرحهائي را بر روي چرم مصنوعی ايجاد نمود که کاغذ آن در دسترس نيست لذا جنسي تولید خواهد شد که کارخانجات ديگر به دليل نداشتن کاغذ آن ، قادر به توليدش نيستند از این رو محصول بدست آمده به دليل نبودن مشابه آن در بازار از قيمت بالاتري برخوردار خواهدبود .
در مجموع فاکتورهاي فوق الذکر مي تواند دنيائي از تنوع را در چرم مصنوعي ايجاد نمايد لذا همين امر باعث شده تا اولاً توليد به هيچ عنوان دچار مشکل نشود و هميشه خط توليد فعال بماند ، ثانياً باعث مي گردد تا کليه توليدات طبق سفارش انجام شود ، اين امر خود مسئله ايجاد بازار فروش محصولات را به کلي از بين مي برد و مدير يک کارخانه چرم مصنوعی به هيچ عنوان نگراني در خصوص سفارش و فروش محصولات کارخانه خود ندارد .
حال براي آگاهي بيشتر علاقه مندان به صنعت تولید چرم مصنوعی و چگونگي توليد آن ، روش توليد را از ابتدا يعني مرحله سفارش تا انتها به شرح زير توضيح مي دهیم .
فرآيند توليد چرم مصنوعي با روش کوتينک :
همانطور که گفته شد وجود تنوع باعث مي گردد که مديريت يک کارخانه چرم مصنوعي توليد خود را فقط بر مبناي سفارش خريداران تنظيم می کند لذا خريدار نمونه مورد نظر خود را در اختيار مديريت کارخانه قرار مي دهد و پس از توافقات انجام شده در خصوص قيمت ، مقدار توليد و ساير مسائل ديگر ، نمونه مورد نظر در دستور کار توليد قرار مي گيرد .
نمونه يا سمپل (sample) توسط مديريت کارخانه به مدير توليد ارائه مي گردد و مدير توليد آن را به آزمايشگاه برده و توسط مسئول آزمايشگاه بر روي کليه فاکتورهاي نمونه مانند کيفيت ، رنگ ، ضخامت و ... آزمايشات لازم را انجام مي دهند .
پس از بررسي هاي دقيق فرمول چرم را بصورت آزمايشگاهي و در حجم کم تهیه و اقدام به توليد سمپل مورد نظر در حد آزمايشگاهي مي نمايد اگر فورموليشن ارائه شده کليه مشخصات نمونه مشتري را در برداشت ، فرمول را در حجم بالا (400 تا 500 کيلوگرم) نوشته و آنرا به اطاق موادسازي (اطاق MIX ) تحويل می دهند .
در اينجا بسيار ضروري است که ساختمان چرم مصنوعي توضيح داده شود تا از کميت و کيفيت جريان توليد بهتر اطلاع حاصل نمائيد .
چرم مصنوعي داراي چهار لايه است :
لايه اول که در واقع لايه روي چرم مصنوعي است به اسکين (SKIN) يا پوست معروف است اين لايه ضمن اينکه تعيين کننده رنگ چرم مصنوعي است داراي طرح و نقش نيز مي باشد اين طرح و نقش ، توسط کاغذ رليز و يا دستگاه امباس بر روي skin ايجاد مي گردد اين لايه ضمن داشتن دو خصوصيت فوق از استحکام بالايي نیز برخوردار است و چرم را در برابر فشارهاي کششي و پارگي مقاوم مي دارد و هر چه اين لايه قوي تر و ضخيم تر باشد چرم مقاومتر خواهد بود .
لايه دوم که داراي خلل و فرج بوده در واقع همان لايه فوم مي باشد ، اين لايه تامين کننده ضخامت در چرم مصنوعي است و هيچگونه استقامتي در برابر پارگي ندارد . خلل و فرج ايجاد شده در لايه فوم به دليل تجزيه حرارتي نوعي ماده فوم زا به نام آزودي کربن آميد است اين ماده در اثر حرارت تجزيه شده و گاز ازت آزاد مي نمايد و همين گاز به هنگام خروج باعث ايجاد حفراتي در لايه فوم مي گردد لذا مواد فوم متورم شده باعث ايجاد ضخامت در چرم مي شود .
لايه سوم چسب می باشد ، اين لايه جهت چسباندن پارچه به پشت چرم روي لايه فوم پخش مي شود اين لايه پس از پرس شدن پارچه بر روي آن بر اثر حرارت موجود در کوره پخته مي شود و باعث محکم شدن پارچه در پشت چرم مصنوعي مي گردد .
با اين توضيحات حتماً متوجه شديد که براي توليد چرم مصنوعي حداقل سه نوع ماده مورد نياز است :
1 . skin براي لايه اول که در برگيرنده رنگ و طرح چرم بوده و استحکام لازم را به چرم مي بخشد.
2 . فوم براي لايه دوم به خاطر ايجاد ضخامت .
3 . چسب به خاطر چسباندن پارچه.
برای مشاهده ادامه مطالب کلیک نمایید