« فرمولاسيون اين سه نوع ماده در مورد هر چرم متغير می باشد »
به اين ترتيب پس از روشن شدن ساختمان چرم مصنوعي به اين موضوع پي مي بريم که مدير توليد و مسئول آزمايشگاه براي ارائه يک فرمول براي چرم مصنوعي بايستس در واقع سه فرمول به اطاق موادسازي يااطاق mix ارائه دهند ، فرمولی برای skin ، فرمولي براي فوم و فرمولي براي چسب .
اطاق mix در هر کارخانه چرم مصنوعي حداقل بایستی داراي يک دستگاه ميکسر 500 کيلوئي
و يک دستگاه تري رول ميل یا آسياب سه غلطکي مي باشد ، مواد اوليه مورد نياز براي تهيه چرم مصنوعي همانطوريکه در سر فصل ارائه شد
شامل :
Pvc (بصورت پودر ) ، Dop (بصورت مایع ) ، استابليزر ( بصورت پودر و مایع ) و ساير افزودني هاي ديگر مي باشد که اين مواد طبق فرمول ارائه شده توسط مسئول اطاق Mix ، و پرسنل آن درون ظروف مخصوصي به نام پاتيل يا باريل که در حدود 400 تا 500 کيلو ظرفيت دارند ريخته مي شود ، اين مواد توسط ميکسر کاملاً مخلوط شده در نتيجه اين عمل خميري به نام پلاستي سول به دست مي آيد ، در داخل اين خمير ممکن است هنوز مواد پودري وجود داشته باشد لذا اين مواد را از بين سه غلطک دستگاه آسياب يا تري رول ميل عبور مي دهند تا کليه ذرات جامد به صورت خمير درآید .
پس از انجام عمليات آسياب کردن مجددا مواد را توسط ميکسر مخلوط مي کنند تا يک خمير کاملا همگن و يکنواخت به دست آيد . پس از آماده سازي ، مواد تهيه شده که هر سه به شکل خمير هستند جهت انجام آزمايشات نهايي مجددا به آزمايشگاه برده مي شود و در آنجا يک نمونه آزمايشي از چرم مصنوعي تهیه مي شود اگر نمونه تهيه شده طبق نمونه سفارش باشد مواد آماده شده در اطاق Mix ، جهت توليد به سالن تولید هدايت مي شود .
نماي کلي خط توليد چرم مصنوعي که مي تواند به صورت سيستمهاي مختلفي وجود داشته باشد در (شکل 1 ) مشخص شده .
به طور کلي خط توليد چرم مصنوعي شامل قسمتهاي زير است :
- فيدريارول بازکن.
- آکومولاتور (ذخيره کاغذ).
- تيغه جهت کوت کردن يا پوشش دادن مواد بر روي کاغذ رليز .
- کوره جهت پخته شدن مواد .
- کولینگ جهت سرد کردن کاغذ و مواد روی آن پس از خروج از کوره .
- لميناتور جهت قرار دادن پارچه و پرس کردن پارچه بر روي چرم .
- رول جمع کن چرم .
- رول جمع کن کاغذ .
« نحوه کار در خط توليد »
کاغذ خط توليد که تعيين کننده طرح چرم مي باشد را در قسمت رول بازکن (فيدر) خط توليد قرار مي دهند اين کاغذها بصورت رولهاي 1800 تا 2000 متري با عرض 152 سانتيمتر مي باشند ، ابتدا اين کاغذ بايد از کل مسير خط توليد عبور داده شود و در انتهاي خط توليد يعني رول جمع کن کاغذ مجدداً جمع شود ، در حالي که کاغذ از کليه قسمتهاي خط توليد عبور داده مي شود مواد تهيه شده در اطاق MIX يعني SKIN ، فوم و چسب به ترتيب در کنار تيغه يک ، تيغه دو و تيغه سه قرار داده مي شود ، کليه تيغه هاي خط توليد ، دماي کوره ها و سرعت خط توليد توسط مدير توليد قبل از شروع توليد تنظيم مي گردد .
اپراتور تيغه يک توسط پمپ يا به توسط دست ، مواد اسکين را پشت تيغه يک مي ريزد ، فاصله تيغه تا غلطک زير تيغه که کاغذ از روي آن عبور مي کند در واقع ضخامت لايه اسکين را تعيين مي کند .
اين ضخامت بين 0.08 ميليمتر تا 0.12 ميليمتر با توجه به نمونه داده شده توسط مشتری متغير خواهد بود. اسکين پخش شده بر روي کاغذ به توسط همين کاغذ که در کل طول خط توليد در حال حرکت است داخل کوره يک رفته و پخته مي شود ، در رابطه با کاغذ رليز بايد اين مطلب عنوان شود که کاغذ رليز علاوه بر ايجاد نقش بر روي چرم ، وظيفه حمال را نيز بر عهده دارد و در برابر حرارت نيز مقاوم بوده و همين امر باعث مي گردد تا از يک رول کاغذ 2000 متري چندين مرتبه استفاده گرددو در حدود 30 تا 50 هزار متر چرم مصنوعي توليد گردد.
مواد پخته شده در کوره يک به هنگام خارج شدن از کوره ، مابين غلطکهاي سردکن که داخل آنها آب سير کوله مي شود ، مي رود و اين امر باعث سرد شدن لايه پخته شده مي گردد «سردکن يک » . پس از رسيدن کاغذ و مواد اسکين پشت تيغه دو مواد فوم توسط اپراتور روی آن ريخته مي شود .
ضخامت لایه فوم که در واقع فاصله تيغه تا غلطک «تيغه دوم» است (با در نظر گرفتن ضخامت کاغذ و لايه اسکين روي آن ) قبلاً توسط مدير توليد تنظیم شده لذا مواد فوم نيز مانند مواد اسکين بر روي آن پخش مي شود اين مواد به دليل داشتن مواد فوم کننده در داخل کوره و به هنگام پخته شدن ، متورم شده و فوم مي کند و براي چرم ضخامت مورد نظر را به وجود مي آورد
تعيين ضخامت چرم علاوه بر اينکه به فرمول و ضخامت مواد فوم در زير تيغه دو بستگي دارد به ميزان حرارت کوره دو و سرعت خط توليد نيز وابسته است .
مواد پخته شده در داخل کوره دو مجددا براي سرد شدن از بين غلطکهاي سردکن دو عبور کرده و آماده مي شود تا لايه پلاستر یا چسب در تيغه سه بر روي آن پخش شود اين کار توسط اپراتور سه انجام مي شود ، در اين قسمت پارچه در قسمت لميناتور بر روي لايه چسب خورده شده لمينت مي شود و توسط دو غلطک اين واحد کاملاً پرس مي گردد آنگاه پارچه و ساير لايه ها به همراه کاغذ وارد کوره سوم می گردد ، در اين کوره عمليات پخت چسب و پخت تکميلي چرم انجام مي گيرد چرم تکميل شده پس از خروج از کوره سوم بين غلطکهاي سردکن سه که تعداد آنها به دليل ضخيم تر شدن چرم ، بيشتر است مي شود در اين مرحله پخت چرم مصنوعي کامل شده و در قسمت انتهايي يعني واحد سپراتور لايه چرم به راحتي از روي کاغذ رليز جدا مي شود و در قسمت جمع کن چرم ، رول مي شود و کاغذ نيز توسط واحد جمع کن کاغذ مجددا" جمع مي گردد .
همانطوريکه مي بينيد خط توليد چرم مصنوعي يک نوع خط کاملاً پيوسته بوده و اين عمليات تا زماني که رول کاغذ يعني (2000 متر) تمام نشده ادامه دارد .چرمهاي توليد شده که در قسمت رول جمع کن رول شده مي تواند چندين مسير را طي کند .
1 ) رولهاي توليد شده که معمولاً 300 تا 400 متري انتخاب مي شوند مي تواند مستقيماً به واحد کنترل چرم هدايت شوند در اين واحد ضمن اينکه چرم از لحاظ درجه يک ، دو و سه بودن تفکيک مي شود به صورت طاقه هاي 20 ، 30 و يا 40 متري «بر مبناي سفارش خريدار» طاقه پيچي مي شوند و بعداً توسط واحد شرينگ پک بسته بندي شده و لیبل شرکت بر روي آنها چسباندن مي شود و براي ارائه به بازار آماده مي گردند .
2 ) رولهاي توليد شده چرم مصنوعي قبل از کنترل چرم به واحد چاپ انتقال داده مي شود و پس از عمليات چاپ و لاک جهت بسته بندي به واحد کنترل چرم برده مي شوند .
3 ) رولهاي توليد شده شايد جهت انجام عمل عاج زني (امباسينگ) به قسمت امباس رفته و پس از تکميل و نقش دار شدن به واحد کنترل چرم انتقال داده مي شود .
(دربعضي موارد هر دو عمل چاپ و امباس بر روي چرم مصنوعي انجام مي شود)
کاغذ مورد استفاده در خط توليد که در قسمت رول جمع کن کاغذ جمع شده ، همانطوريکه قبلاً گفته شد مجدداً قابل استفاده است لذا اين کاغذ نيز پس از اتمام توليد به واحد کنترل کاغذ رفته و در آنجا تمییز و کنترل مي شود و مجدداً آماده توليد مي گردد .
کارخانجات توليد چرم مصنوعي همانطوريکه شرح داده شد از سري کارخانه هائی است که از تنوع توليد بسيار زيادي برخوردار است ، اين تنوع بسيار زياد باعث گرديده تا زمينه هاي کاربري فراواني نيز ايجاد گردد لذا صنعت توليد چرم مصنوعي به عنوان يک « صنعت مادر » محسوب مي شود و صنايعي همچون صنعت کفاشي ، سراجي ، مبل سازی ، موتور سازي ، خودرو سازی و غيره ... به اين صنعت وابسته است از جمله کاربردهاي مهم چرم مصنوعي مي توان به موار زير اشاره نمود :
1 . تهيه انواع کيف و کفش .
2 . تهيه و ساخت انواع کاپشن و لباس و باراني .
3 . روکش مبل و صندلی .
4 . استفاده در صنايع خودرو سازي و موتور سيکلت سازی.
5 . تهيه کیف ، سایبان فروشگاه ها و اماکن تفریحی .
6 . تهيه کليه مصنوعات چرمي مانند : کمربند ، کيف پول ، بند ساعت ، کاورموبايل و عينک و ...
7 . تهيه پارچه هاي ضدآب (واترپروف)و قابل استفاده در چتر ، کيف مدارس و ...
8 . تهيه کاغذ ديواري ، گالينگور (جلدکتاب و سالنامه تقويم ) و انواع دفتر و ...
و هزاران کاربرد ديگر که مجال عنوان کردن آن ها نيست .
برای مشاهده ادامه مطالب کلیک نمایید